Европейската комисия прие втория годишен доклад за прилагането на Механизма за

...
Европейската комисия прие втория годишен доклад за прилагането на Механизма за
Коментари Харесай

ЕК прие годишния доклад за прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия прие втория годишен отчет за използването на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) — инструмента за промени и вложения на стойност 800 милиарда евро, който е в основата на NextGenerationEU. Това е вторият от поредицата годишни отчети на Европейска комисия, които ще обгръщат осъществяването на МВУ през целия му витален цикъл, както се изисква от Регламента за МВУ, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Докладът демонстрира напредъка, реализиран благодарение на МВУ за повишение на икономическата и обществената резистентност на страните членки и за реализиране на резултати по проекта REPowerEU. Към днешна дата Комисията е получила 34 претенции за заплащане от 21 страни членки и е изплатила 153.4 милиарда евро за осъществяването на контрактуваните вложения и промени. Съветът към този момент одобри четири преразгледани проекта, в това число главите за REPowerEU, а още 17 модифицирани проекта са в развой на правене на оценки от страна на Комисията.

В отчета се показват голям брой образци за това по какъв начин финансирането по линия на МВУ е спомогнало за реализирането на преобразуващи промени и вложения. Постигнат е забележителен прогрес в осъществяването на всичките шест стълба на политиката на МВУ. По този метод МВУ е мотор на позитивна смяна в области като климатичния и цифровия преход, обществените дейности, опазването на здравето и социално-икономическата и институционалната резистентност. Например с помощта на осъществяването на проектите за възобновяване и резистентност (ПВУ) на страните членки са спестени 22 милиона мегаватчаса (MWh) сила.

Европейска комисия е публикувала шест насоки и разяснения в поддръжка на националните органи за справяне с евентуалните промени на основните стадии и цели. Комисията съхранява богата информация на уебсайта на МВУ, в това число ПВУ на обособените страни. Днес Европейска комисия разгласява актуализирани страници по страни, с цел да отрази по-пълно ролята на МВУ за осъществяването на проекта REPowerEU, както и измененията в обособените ПВУ. 

От страните членки е изтънчено да разгласяват информация за 100-те крайни получатели, получаващи максимален размер на финансиране по линия на МВУ. Данните са консолидирани в пакета от показатели за възобновяване и резистентност — онлайн портал, който наблюдава напредъка в осъществяването на МВУ като цяло и на всеки народен проект за възобновяване и резистентност. За спомагателна видимост и бистрота тази година Комисията стартира онлайн интерактивна карта на подкрепяните от МВУ планове във всяка страна членка.

През 2023 г. Европейска комисия в допълнение укрепи контрола върху потреблението на средствата по МВУ. Досега Комисията е направила 14 учредени на риска следващи одита на основните стадии и задачите, с цел да се подсигурява, че информацията по отношение на осъществяването е вярна. Комисията също по този начин извърши 27 одита на националните системи за надзор и ще извърши одит на всички страни членки най-малко един път до края на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР